Vuoden 2020 alussa otin tavoitteeksi olla vuoden ostamatta vaatteita. Onnistuin pitämään lupaukseni huhtikuuhun asti… Miksi motivaatiota ei riittänytkään koko vuodeksi?

Motivoivan tavoitteen asettamisen näkökulmasta mahdollisuudet onnistumiseen olivat olemassa, koska tavoite oli aikataulutettu (kesto vuosi) ja sen saavuttaminen oli konkreettisesti osoitettavissa (ei yhtään ostettua vaatetta). Epäonnistumisen syyt liittyvätkin siis arvomaailmaan, jota tarkastelen Reissin motivaatioprofiilin mukaisten vahvojen perustarpeitteni kautta.

Lähdin mukaan toisen henkilön asettamaan haasteeseen, jonka taustalla olivat mm. kuluttamisen vähentäminen ja ekologiset arvot. Pidän näitä asioita sinänsä edistämisen arvoisena, mutta motivaatioprofiilissani idealismin perustarve on hyvin matala. Idealistiset tavoitteet eivät siis riitä motivoimaan minua muokkaamaan omaa toimintaani pitkäaikaisesti, sillä idealismi ei ole minulle tarpeeksi tärkeä arvo. Myöskään säästämiseen liittyvät ajatukset eivät motivoi minua hetkeä pidempään, sillä keräämisen perustarpeeni on matala.

Sen sijaan esteettisyyden perustarpeeni on erittäin korkea. Nautin kauniista vaatteista ja uusi vaate tuottaa minulle iloa. Toki vaatekaapissani oli jo ennestäänkin kauniita vaatteita, joita varmasti olisi riittänyt koko vuodeksi tuottamaan iloa, mutta tässä kohtaa astuvat kehiin matala kunnian ja matala järjestyksen tarve, jotka vaikuttavat siten, että vaihtelunhaluni on suuri. Se ei varsinaisesti motivoi käyttämään samoja vaatteita päivä toisensa jälkeen, vaikka tarvetta uusille vaatteille ei ollutkaan.

Tavoite tai toiminta ei motivoi pitkäaikaisesti silloin, jos sen toteutuminen edellyttää toimimista omien vahvojen perustarpeiden tai arvojen vastaisesti. Siitä huolimatta, että sinulla on lista syitä, joiden vuoksi tavoitteen saavuttaminen on järkevää.

Tavoitteen saavuttaminen ei myöskään olisi vaatinut erityisesti resursseja esimerkiksi ajankäytön, välineiden tai tilojen suhteen, mutta minulla ei vielä ollut tarpeeksi taitoresurssia, joka olisi auttanut minua tavoitteen saavuttamisessa. Vuoden aikana kuitenkin opiskellut motivaatiosta ja tavoitteiden asettamisesta ja saavuttanut osaamista, jonka avulla osaan nyt asettaa realistisemman tavoitteen. Sen verran nimittäin jäi harmittamaan epäonnistuminen tämän tavoitteen saavuttamisessa, että asetin itselleni tälle vuodelle uuden, motivoivamman ja realistisemman tavoitteen.

Oletko sinä analysoinut syitä, jotka ovat johtaneet epäonnistumiseen jonkun tavoitteesi kohdalla?

Heli


0 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *