Kun tulimme viime viikolla ns. kaapista ulos yrityksemme kanssa, olen saanut sen jälkeen lukuisia kysymyksiä siitä, että mitä se motivaatiovalmennus sitten oikein on? En toki voi kaikkien motivaatiovalmentajien puolesta vastata, mutta ajattelin valaista sitä, mitä se meidän yrityksessämme tarkoittaa.

Motivaatiovalmennuksemme perustuvat amerikkalaisen psykologian ja psykiatrian professori Steven Reissin ja hänen tutkimusryhmänsä vuonna 1995 aloittamaan laajaan empiiriseen tutkimukseen. Reissin motivaatioteorian mukaan jokaisesta ihmisestä löytyy 16 perustarvetta. Yksilöiden välillä on kuitenkin eroa siinä, kuinka voimakkaasti nämä perustarpeet kunkin elämässä vaikuttavat. Kaikilla ihmisillä on omanlaisensa perustarpeiden profiili. Teorian pohjalta on kehitetty Reiss Motivation Profile (RMP)-työkalu. Motivaatiovalmennuksessa selvitetään työkalun avulla, minkälainen valmennettavan motivaatioprofiili on.

No mihin sitä motivaatioprofiilia sitten voi hyödyntää? Itse miellän RMP:n ensisijaisesti itsetuntemuksen työkaluksi. Jotta omia perustarpeita voi tyydyttää, täytyy ensin olla selvillä siitä, mitä ne ovat. Steven Reissin sanoin: ”Kun tiedät, mikä sinua todella motivoi, voit muuttaa elämäsi haluamaasi suuntaan”. Se, mihin valmennettava tätä tietoa itsestään hyödyntää, riippuu eniten hänen omista senhetkisistä tarpeistaan ja siitä keskustellaankin valmennuksen alkumetreillä. Osalla toiveena on henkilökohtainen kehittyminen ja hyvinvoinnin lisääntyminen, tarve ymmärtää itseään paremmin ja löytää esimerkiksi selityksiä siihen, miksi omasta elämästä tuntuu puuttuvan jotakin tai miksi vuorovaikutus ihmissuhteissa tuntuu hankalalta. Toinen taas miettii urakehitystä, suunnitelmissa on ehkä alanvaihto tai uuden työpaikan etsiminen ja motivaatioprofiilista voi saada vahvistusta tai uutta näkökulmaa siihen mikä suunta voisi johtaa siihen, että valmennettava kokisi valintansa tuottavan hänelle pitkäkestoista, arvoihin perustuvaa onnellisuutta. Aina ei edes tarvita alan tai työpaikan vaihtoa, jo hienosäätö omassa nykyisessä työssä voi saada aikaan toivottua muutosta. Motivaatioprofiilin antamaa tietoa voidaan hyödyntää myös parisuhteessa tai vaikkapa koko perheen yhteiselon kehittämisessä. Motivaatiovalmennus ei ole parisuhde- tai perheterapiaa, mutta tietoisuus omista ja puolison sekä mahdollisesti koko perheen perustarpeista auttaa lisäämään ymmärrystä ja löytämään keinoja toimivampaan arkeen.

Motivaatioprofiili jää käyttöösi valmennuksen jälkeenkin ja siihen voi palata myös myöhemmin elämässä, kun eteen tulee tilanteita, jossa omien perustarpeiden tuntemisesta on apua.

Millä elämän osa-alueilla sinä kokisit eniten hyötyväsi itsetuntemuksen lisäämisestä?


0 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *